למידע וייעוץ מקצועי

פילאטיס שיקומי – פילאטיס אחרי פציעות ומחלות

פילאטיס שיקומי אחרי פציעות
תוכן עניינים

פילאטיס שיקומי חובק אוכלוסייה מגוונת הסובלת ממגוון רחב של פתולוגיות, מצבים, רמות כאב וסבל. אם גם אתם סובלים מפגיעה, חבלה או מחלה וקיבלתם המלצה על שיטת פילאטיס ואינכם יודעים במי לבחור אז אנחנו רוצים לעשות לכם סדר.

 

בשורות הבאות ננסה לתת לכם מידע רב ככל הניתן על תהליך שיקומי באמצעות פילאטיס, על הדגשים לביצוע תהליך טיפולי נכון, משלב התשאול ועד לעבודה בפועל, נתייחס לקווים שצריכים להנחות מדריכי פילאטיס מקצועיים לטיפול באוכלוסיות מיוחדות, נספק דגשים וכללי אצבע עליהם חשוב להקפיד וכמובן נצלול לעומק הפתולוגיות השונות ודרכי הפעולה בהן.

 

בסיום הקריאה תהיה לכם הבנה מלאה למה לצפות בבואכם לקבל טיפול פילאטיס שיקומי, תדעו לזהות סטודיו לפילאטיס עם ערך מוסף עבורכם וכמובן תבינו טוב יותר את הצרכים הספציפיים שלכם. 

 

פילאטיס שיקומי אחרי פציעות

 

קצת עלינו – סטודיו מרתה פילאטיס הוא הסטודיו הותיק ביותר בצפון, בניהולה של מרתה ענבר, אשת פילאטיס על כל רמ"ח איבריה.  הסטודיו מקדם דרך ייחודית, פרי פיתוחה של מרתה ענבר, המשלבת בין יסודות שיטת הפילאטיס עם תחום הפיזיותרפיה ותורת התנועה. בנוסף, מכשירה מרתה והצוות המקצועי שלה את חוד החנית של מדריכות ומדריכי הפילאטיס בישראל.


תודה רבה על הסבלנות, קריאה מהנה.

 

דגשים לפילאטיס שיקומי

תשאול Intake:

המטרה של התשאול ההתחלתי הוא להשיג כמה שיותר מידע מהמטופל לגבי אורח ואיכות חייו, לתאם מטרות ומשך טיפול וליידע אותו לגבי התוצאות הרצויות, הצפויות והאפשרויות. באופן עקיף, בתשאול אנו מכירים מעט את המטופל בקווים גסים וקשובים ליחס שלו לגבי המצב שמביא אותו לשיקום. כמו כן יוצרים מצב של מחויבות הדדית לתהליך מתוך תיאום ציפיות מציאותי ומלא.

 

פרמטרים/שאלות מנחות בתשאול:

 

  • תאריך לידה: גיל המטופל עשוי להשפיע על מטרות תוכנית השיקום.

  • תחום העיסוק: ניתן לגזור את אופן השימוש בגוף והתנועה: ישיבה/עמידה/רוטציות וכד'.

  • איך נראה היום של המטופל (אורח חיים-ADL/life style): כולל אספקט של פעילות גופנית במהלך השבוע. כמה שעות ישיבה ביום.

  • פעילות גופנית ממוקדת אירובית ואנאירובית: תרבות פנאי וספורט/משך הפעילות ותדירות.

  • ניתוחים ואשפוזים: כולל ניתוח קיסרי לנשים. ניתן להסיק היכן יש רקמה צלקתית/טראומה/קיצור או חולשה שרירית.

  • תיאור הסיבה להגעת המטופל: תיאור ממוקד של המצב הפיזיולוגי ממנו סובל המטופל (באופן עקיף דרך הצגת המצב ניתן להבחין בתפיסת המטופל למצבו/אופן התייחסותו למצב/ אמונה ותקווה ליציאה מהמצב וכד'.

  • אבחון יציבה ותנועה: תנועת עמוד שדרה לכפיפה מעמידה מעידה על תנועתיות כלל הסגמנטים והיחס ביניהם כמו גם אסטרטגיית תנועה ותנועתיות בין חולייתית. כפיפה ויישור ברכיים (עמידה): מעיד על אופן נשיאת האגן מעל גפה תחתונה. יחס ע"ש לומברי לאגן. יחס בין האגן לטורקס. כמו כן מעיד גם על אורך ותנועתיות קרסוליים, אופן הדריכה על כפות הרגליים, ייצוב ומיצוב גפה תחתונה. 

  • שלד: מבט על השלד, אופן נשיאת משקל של המבנים הגרמיים האחד מעל השני. יש לציין בדף נפרד על גבי אילוסטרציות שלד. כאן יש לשים לב ואף להגדיר אם קיימת לקות יציבה, חוסר סימטריה של השלד כגון חגורת כתפיים ואגן.

  • קונטרה אינדיקציות: מה לא לעשות בתרגול פילאטיס לפי הראיון והאבחון: למשל: נשיאת משקל על כפות הידיים/ תנועת עמוד שדרה וכד'.

  • תרגילים ייצוגיים ומומלצים לטווח קצר, בינוני וארוך: מתרגילי פרה פילאטיס המשלבים נשימת סרעפתית ובטנית עם תנועה מינורית בחצאי מנוף, מתוך ליבה מיוצבת במנחים ניטרליים. 

 

קוים מנחים לתוכנית שיקומית למטופלים אורטופדים אחרי פגיעה:

תכנית פעולה ופרמטרים המצוינים כאן רלוונטיים לרוב המטופלים עם בעיות אורטופדיות (דיסק, אישיאס, קרע ברצועות צולבות, כאבי ברכיים, סינדרום קרפלי, כתף קפואה, בקעים (סרעפת, טבור, מפשעה וכד'), קרע בלנאה-אלבה, פוסט-פרטום (אישה אחרי לידה), נקעים ושברים למיניהם כגון קרסוליים.
התבנית הינה בגדר המלצה בלבד והיא תבנית קונספטואלית: ההתייחסות הינה כללית ומהווה שלד לפעולה, גישה. התוכנית דורשת התאמות ספציפיות לפי המקרה, גיל, חומרת המצב, מטרה וכד'. בבניית תכנית שיקומית מלאה ומקצועית יש להתייחס למרכיבים הבאים:

 

15 כללי אצבע כלליים לעבודת שיקום אורטופדי בשיטת פילאטיס:

 

1. לא לעבוד בכאב 

עבודה בכאב גורמת להתנגדות ספונטנית וכיווץ בלתי רצוני של השרירים שמונע גיוס שרירי אופטימלי. בנוסף לכך, עבודה בכאב עלולה להרתיע את המשתקם ולגרום לחוויית תנועה שלילית שמורידה את המוטיבציה והמחויבות להמשך התהליך.

 

2. חוויית תנועה חיובית

המטרה שלנו בשיקום היא לייצר חוויית תנועה חיובית ונטולת כאב חוזרת בדרך שיטתית שתחווט מחדש עיבוד אותות אלקטרוניים למוח. מתוך כך, יש להבין את המכניקה של השלד הנתון של הקליינט ולנסות לאזן אותו מבחינת טווחי תנועה מפרקיים וכוחות שריר. מערך השרירים יתאזן בהתאם לאיזון המבנה הגרמי. ככל שהמטופל צעיר יותר כך גם השינוי יהיה יותר גדול  ודרמטי בזמן קצר יחסית לגילאים מאוחרים. למשל אצל ילדים, ה reset של מערכות השלד שריר מהירת תגובה ותנועה אורגנית משוחזרת בקלות. 

 

3. נשימה 

בכל המקרים, המפתח לתהליך השיקום הוא חזרה לנשימה מלאה המובילה תנועה. בד"כ אנשים המגיעים לשיקום מגיעים עם דפוסי נשימה לקויים הנובעים מהכאב המלווה את הפתולוגיה. בתהליך שיקום נרצה קודם כל לשחזר דפוסי נשימה מיטביים שיובילו את הגוף לתנועה בריאה.

 

4. סביבת עבודה לתרגול 

בתהליך השיקום נרצה ליצור סביבת עבודה תומכת לתרגול הכוללת שימוש במגוון כריות, הגבהות ומודיפיקציות כדי להקל את העומס מהכאב ולאפשר גיוס שרירי מיטבי.

 

פילאטיס שיקומי יציבה

 

5. עבודה במנח ניטרלי בשלב ראשון 

בתחילת תהליך שיקום אורטופדי מומלץ לזהות מנח ניטרלי באגן ובעמוד השדרה ולעבוד סביבם לחיזוק מערך השרירים המייצבים. יש להשתמש ברפרטואר תרגילי הפרה-פילאטיס הזמינים עבורנו למטרת חיזוק השרירים סביב עמוד השדרה וחגורות האגן והכתפיים. על בסיס העבודה הזאת נתחיל לשפר את תנועת המפרקים השונים בהתאם לצרכי המתאמן.

 

6. ביו אנרגיה

אבחון המכניקה של הגוף הנתון, הכוח והחולשה השרירית של אספקט קדמי, צידי, פנימי, אחורי והספירלי הוא המוביל אותנו. אנו מחפשים סימטריה ואיזון גרמי-שרירי, טווחי תנועה מלאים וחיבור בין המבנים המובילים לתנועה אורגנית הנובעת מכפות הרגליים, דרך הצתת מערך השרירים המייצבים של הליבה ביחס לקרקעית האגן כמקור לתנועה. באיבחון תנועה ויציבה יש לבחון היכן בגוף נחסמת זרימת תנועה ואנרגיה נשארת כלואה.

 

7. תבנית תנועה/ארגון גופני

בכל אחד מהמקרים יש לחפש את תבנית התנועה האופיינית ואופן ארגון (אסטרטגיה) הגוף בתנועה פונקציונאלית ויום-יומית. יש לשים לב כיצד הלקוח מבצע מעברים בתנועה: למשל, איך מתרומם משכיבה לישיבה, יושב, קם מישיבה לעמידה, הולך

 

8. נשימה

הנשימה היא היזמה לתנועה ומכתיבה את איכות התנועה.  בשיקום, המטרה היא לארגן את המתאמן לדפוס תנועה יעיל, מבחינת הגיוס השרירי וחוויית תנועה חיובית, יעילה המעוררת חיוניות (נשימה=אנרגיה) ולא מתישה. לאוכלוסיה שמגיעה אלינו, מדריכי הפילאטיס, לשיקום אורטופדי נפגע הסנכרון בין הנשימה לתנועה. בשיקום ניתן לתרגל לדוגמא נשימה סרעפתית (Diaphragmatic Breathing) צידית אחורית במגוון רחב של מנחים בעזרת מגע, דימויים ואביזרים. הוראת הנשימה כוללת זיהוי של קרקעית אגן וכיווץ יזום שלה פנימה ולמעלה בכדי לגייס TA וליבה. נשימה יעילה מובילה תנועה, התארכות ותנועתיות בית החזה ועמוד השדרה. 

 

9. פרה פילאטיס

תרגילים בסיסיים המבוצעים בחצאי מנוף המאפשרים חיבור בין הנשימה לתנועת גפיים דרך ייצוב הליבה ושחרור מפרקי הכתף והירך. מגוון מנחים  בעמוד שדרה ניטראלי בלבד. בתרגול רפרטואר הפרה-פילאטיס מומלץ להימנע מתנועת ע"ש ואגן לכפיפה ופשיטה ורוטציות. יש לנסות לשמר יציבות עמוד שדרה מול תנועתיות גפיים. בתנועתיות הגפיים יש לשים לב ליציבות של החגורה הפרוקסימלית. לדוגמא: כשמניעים את הזרוע לכפיפה במפרק הכתף תנועת השכמה תהיה החוליה הראשונה בשרשרת התנועה כך שייצוב השכמה מוביל את תנועת הזרוע הבריאה.  

 

10. מנחים

חשוב לאתגר את הגוף מול כוח הכובד במגוון רחב של מנחים. תרגול רפרטואר תרגילי הפרה פילאטיס ולאחריו רפרטואר התרגילים בשיטה בכל המנחים מחזק את המערך השרירי באופן תלת מימדי ופונקציונאלי שמכין את המתאמן לתפקוד מלא בחיי היום יום. חשוב לעבוד במגוון מנחים רחב ככל האפשר לדוגמא: שכיבה על הגב עם בסיס תמיכה מלא, ישיבה (שלמה, ברכיים), שכיבה על הצד או מנח צידי על כף יד וברך ועמידת שש. 

 

11. אביזרים

שילוב מגוון רחב של אביזרים מאפשר לאתגר את הגוף עם משטחים לא יציבים מול כוח הכובד. יצירתיות מתוך התייחסות לבטיחות של המתאמן. האביזרים מאתגרים את מערכת החישה (הפרופריוספציה) ומשמשים לאתגר שיווי המשקל והקואורדינציה. האביזרים מלווים אותנו בתהליך השיקום ומאפשרים לנו לעלות את ההתנגדות בתרגול עם התקדמות תהליך השיקום.  

 

פילאטיס אחרי פציעה

 

12. פילאטיס מכשירים בשיקום

בתחילת תהליך השיקום אנו משתמשים ברפרטואר הפרה פילאטיס על מזרן בליווי אביזרים. בהמשך תכנית השיקום, באפשרותנו לשלב את מכשירי הפילאטיס המדמים תנועה פונקציונלית וההתנגדות שלהם דומה לאלסטיות של השריר. בתהליך השיקום עם המכשירים נפעיל  התנגדות הדרגתית לתנועת הגוף. בנוסף, מכשירי הפילאטיס מאפשרים לנו להגיע לטווחי תנועה מעבר לאלו שאנו מסוגלים להם בעזרת הגוף על המזרן. מכשירי הפילאטיס מאפשרים אינסוף פתרונות וסביבה יצירתית לשיקום.  

 

13. תנועה אינטגרטיבית

לאחר השלב הראשוני של הפרדת תנועה יש להגיע לתנועה אינטגרטיבית ופונקציונאלית בהתאם לצורך ולתבנית התנועה שמחפשים. לדוגמא: הפרדה בין חגורת האגן לגפה התחתונה ב-Leg slide ושילוב בין חגורת האגן לגפה תחתונה ב-Brngidg לתנועתיות עמוד שדרה. התנועה האינטגרטיבית נבנית ומשתכללת עם התקדמות תכנית השיקום: בתחילת תכנית השיקום  נתמקד בהפרדת תנועה מתוך ייציבות ליבה ובשלב השני נשלב בין תנועתיות גפיים ואגן ו/או תנועתיות חזה וזרועות. המטרה של תכנית שיקום בטווח הארוך היא ליצור אינטגרציה בין חגורת האגן לחגורת החזה במנוף מלא ליצירת תנועתיות מלאה של עמוד השדרה בשילוב הגפיים.

 

14. מתיחות פסיביות

לעיתים יש לשלב מתיחות פסיביות בשילוב נשימה בשביל להגביר טווחי תנועה ולעורר תנועתיות בין חולייתית. לדוגמא: במקרה של עקמת יש ליצור מתיחה פאסיבית בשילוב נשימה תלת מימדית מלאה באזור השקוע. דוגמא נוספת: במקרה של אישיאס, בה מתיחה פסיבית של  hamstring באגן ניטרלי מיטיב עם הכאב. במהותה, שיטת פילאטיס משלבת בכל תרגיל אלמנט של חיזוק ומתיחה מובנים בתוך התרגילים. לכן, יש להישאר נאמנים לרפרטואר ולא להפריז במתיחות, אלא ליצור איזון בין מתיחה לחיזוק. 

 

15. שילוב אלמנטים

בתכנית השיקום יש לשלב קואורדינציה, ייצוב חד צדדי, אתגר לשיווי משקל, שכלול יציבה, פרופריוספציה וקצב.

 

פילאטיס לשיקום אורטופדי

 

פילאטיס לפתולוגיות נפוצות – דגשים וקונטרה אינדיקציות (התוויות נגד)

פילאטיס לאוסטאופורוזיס: 

כאשר מגיע מטופל לבצע שיעור פילאטיס לאוטסאופורוזיס אז בשלב ראשון נמנע מעומסים של משקולות וקפיצים חזקים ומתנועת עמוד שדרה מלאה וטעונה לכפיפה. בנוסף, יש להימנע מנשיאת משקל על כפות הידיים ומכפיפה בכתף. להימנע מכפיפת מפרק ירך בטווח של מעבר לתשעים מעלות מהגב. להימנע מטווח תנועה מוגבר בכתף כדי לא לפרוק או לגרום לסדק במפרק כתף.

  • יש להימנע מתנועת עמוד שדרה טעונה לכפיפה ופשיטה.
  • בשלבי פילאטיס שיקומי ראשונים עם חולי אוסאטופורזיס יש להימנע מעבודה בקצה טווח התנועה הפונקציונלי במפרקים השונים.
  • להימנע באופן כללי מחריגה מטווחי תנועה פונקציונליים.

 

פילאטיס לפיברומיאלגיה: 

בעבודה עם חולי פיברומיאלגיה יש להקפיד לא להגיע עד קצה גבול היכולת. פילאטיס לפיברומיאלגיה צריך להתבצע תחת עבודה מתונה ולהימנע ממגע.

 

פילאטיס לפריצת דיסק/בלט דיסק: 

השלב הראשון והמעבר לשלב השני בשיקום מהותיים וחשובים. יש לשלוט בליבה במנח ניטראלי ולחזק את השרירים המייצבים העמוקים סביב השלד בכל המנחים ומישורי התנועה לפני המעבר לשלב השני המאפשר תנועת עמוד שדרה (טורקס לכפיפה, פשיטה) ואגן. לשים לב לתזמון שרירי הליבה בה קרקעית האגן מציתה את הרחב בטני והליבה לפני התנועה. לעבוד על ייצוב עמוד שדרה מותני במצב סטטי ובתנועה (dynamic stabilization of the lumbar spine). ניתן לנוע בעדינות עם האגן לכפיפה ופשיטה אך להימנע מדחיסה של החוליות המותניות למזרן. עבודה מתוך התארכות.

  • בעת ביצוע פילאטיס לטיפול בפריצת דיסק יש להימנע מתנועת עמוד השדרה לכפיפה ורוטציה.
  • מומלץ לעבוד מתוך התארכות וקוטביות של עמוד השדרה כדי למנוע דחיסה של החוליות.
  • בשלב הראשון בעבודה עם מטופלים עם פריצת דיסק, כאמור, מומלץ לעבוד במנח ניטרלי של עמוד השדרה.
  • יש לשים לב לתזמון שרירי הליבה בו קרקעית האגן מציתה את הרחב בטני ושרירי הליבה העמוקים טרם היציאה לתנועה.

 

פילאטיס לאחר החלפת מפרק ירך: 

  • להימנע מתנועת ירך לinternal rotation +flexion ומתנועת כפיפת ירך מעבר ל-90 מעלות ביחס לאגן. 
  • בכדי למנוע עומס במפרק הירך בתהליך השיקום הראשוני יש להימנע מרוטציה חיצונית ופנימית במפרק הירך + כפיפה של מעבר ל-90 מעלות ביחס לאגן או פשיטת הירך מעבר לקו הגוף.

 

פילאטיס לקרע במיניסקוס/ רצועות צולבות: 

  • עבודת פילאטיס עם מטופלים שעברו קרע במניסקוס או ברצועה הצולבת צריכה להתבצע רק במקביל, ללא עומסים.
  • חיזוק מקרבים ומרחיקים מול התנגדות.

 

פילאטיס לבקעים והפרדות בטנית:

  • לדאוג לעבודה מבוקרת ומתוזמנת היטב בין קרקעית אגן וייצוב ליבה.
  • להימנע מכפיפה טורקאלית שתגביר את הלחץ התוך-בטני. להימנע מפשיטת גפיים מהמרכז במנוף מלא המגבירה את הלחץ על המותנית.

 

פילאטיס לספונדלוליסטזיס / ספונדלוליזיס: 

  • במקרים של מטופלים עם ספונדלוליזיס יש להימנע מפשיטת גו.
  • חשוב לשים לב לחיזוק ליבה מול כוח הכובד ממינוס לאפס. ניתן להגיע לתנועת עמוד שדרה מבוקרת ומלאה לפשיטה.

 

פילאטיס לסינדרום צביטה בכתף: 

  • כפיפה לא מבוקרת של הזרוע במפרק הכתף. דגש על הורדת שכמות וחזה רחב.
  • יש להימנע מכפיפה מלאה במפרק הכתף ומשימוש יתר בשרירים האחראים על יציבות השכמה כפיצוי.
  • לעבוד על שחזור קצב התנועה והסנכרון בין השכמה לזרוע (scapulohumeral rhythm).

 

פילאטיס לקארפל טאנל: 

  • להימנע מעומס על שורש כף יד ומכוחות דחיסת לתוך המפרק.
  • בשלב מתקדם לכוון לחינוך לנשיאת משקל מבוקרת ונכונה.

 

פילאטיס לכתף קפואה:

  • יש להימנע מכפיפה מלאה במפרק הכתף ומשימוש יתר בשרירים האחראים על יציבות השכמה כפיצוי.
  • מתיחות פסיביות.
  • אין לעבוד לתוך הכאב.
  • הגברה מתונה של טווחי התנועה לפי היכולת.
  • מומלץ להגביר טווחי תנועה טורקליים לסנכרון עם מפרק הכתף.
  • לא להגיע לכאב בתרגול. ייצוב שכמות לפני תנועה. לבנות נשיאת משקל בהדרגה.

 

פילאטיס לנקעים

  • כאשר מגיע מטופל ומחפש פילאטיס לנקעים אנחנו צריכים להתמקד בטווח הקצר על הכנסת תנועתיות לקרסול. במקרה הזה, רצוי לעבוד בסמוך לפציעה ואף "לתוך הכאב" כדי לשמר טווחי תנועה כמה שיותר מלאים ולהימנע מפחד מתנועה.
  • בשלב השני של השיקום באמצעות הפילאטיס יש לעבוד על חיזוק הקרסול במנח ניטרלי. בהתחלה בתמיכה מלאה ובהמשך להוריד בסיסי תמיכה ולהמשיך להגביר עומסים עד לעבודה בעמידה.

 

פילאטיס לדורבן בכף הרגל

  • יש לבצע מתיחות לשרירי השוק והירך.
  • בעת עבודת פילאטיס לדורבן יש לעודד תנועתיות בכף הרגל ובמפרק הקרסול ללא נשיאת משקל בשלב ראשון.
  • בהמשך התהליך יש להגביר בהדרגתיות עומסים ולשלב עבודה עם בסיסי תמיכה לא יציבים (כגון פיתה).

 

פילאטיס לקוקסיגניה

  • בתחילת תהליך השיקום ועד לחיזוק ה-glutus max יש להימנע משכיבה על הגב או לחילופין, להניח שתי כריות מתחת לישבן כדי שעצם הזנב לא תיגע במזרן.

 

פילאטיס לסימפיזיוליזיס

  • יש להימנע מלחץ תוך בטני מוגבר שמעמיס על האגן.

 

פילאטיס לכאבים ב-SIJ

  • יש להימנע מכפיפה ורוטציה משולבים שמגבירים את העומס במפרק.

 

פילאטיס בהריון:

  • תנועת אגן מעגלית עדינה לPPT APT-  להימנע מכפיפת עמוד שדרה טעונה.
  • לשים לב למנח הראש מעל חגורת הכתפיים, למנוע הסעת הראש קדימה.
  • להימנע מרוטציות טורקאליות לא מבוקרות.
  • להשתדל לעבור מנחים באופן תדיר בכדי למנוע עומסים על מפרקים ועמוד שדרה.
  • לא להישאר בשכיבה על הגב לאורך זמן בגלל העומס שנוצר על קנה הנשימה. 

 

 

לסיכום,

הבריאות שלכם היא המטרה שלנו ושל מדריכי פילאטיס אליהם הגעתם לצורך תהליך שיקומי. על מנת לוודא כי אתם מטופלים על ידי מדריכי פילאטיס מהשורה הראשונה יש לשים לב כל אותם דגשים, קווים מנחים והמלצות שהבאנו לתשומת לבכם.

אם יש לכם שאלות נוספות אז נשמח שתפנו אלינו בטופס יצירת הקשר המופיע מטה, אימון נעים ובריאות איתנה!

 

מרתה ענבר
מרתה ענבר

מורה מובילה ובכירה בשיטת הפילאטיס, ייסדה את מרכז מרתה פילאטיס להכשרת מורים בבנימינה ואת סטודיו מרתה פילאטיס בזיכרון יעקב.
פיתחה דרך ייחודית בשיטת פילאטיס: המשלבת בין יסודות השיטה עם נתונים עדכניים ממחקרים בתחום הפיזיותרפיה ותורת התנועה, ומתבססת על ראייה מערכתית של מערכות השלד-שריר והמכניקה של תנועת הגוף.

שתפו את הכתבה עם חברים
צרו אתנו קשר
חיפוש באתר
קטגוריות